Minns du dom där ”pyssel-böckerna” som fanns på sjuttio- och åttiotalet, där man skulle färglägga, gissa gåtor eller min favorit, att dra linjer mellan siffror som till slut bildade en figur av något slag. Den kunde man sedan färglägga. Det fanns också målarböcker med bilder som var indelade i fält, där varje fält hade ett litet nummer. Varje nummer motsvarade en färg. Diamond painting är ungefär som det sistnämnda, med nummer för färgläggning. Små små stenar sätts fast på en lite klistrig tavla i canvas, detta för att alla de små stenarna ska sitta fast ordentligt på tavlan. Stenarna har alltså färger i samma nummer som det finns på din tavla för att du ska hitta rätt färg på stenarna.

Diamond painting på canvas

Istället för att färga fälten med utvalda nummer med en krita eller tuschpenna lägger du istället dit en liten färgad sten, så kallade ”diamanter” och dom små stenarna blir färgerna på tavlan. Diamanterna med olika färger växer sedan ihop till ett mönster på din canvastavla i papper eller tyg. De olika diamond painting bilderna kan du köpa till exempel på Panduro som ett färdigt paket med alla diamanter som behövs och även canvasduken som ska bilda ett mönster till slut.

Hur gör jag diamond painting?

Du som inte redan har testat kommer troligtvis att upptäcka hur beroendeframkallande diamond painting egentligen är. Tavlorna blir jättefina av alla de små diamant-stenarna. Har du stora fingrar är det lättast att sätta dit stenarna med hjälp av en pincett, men det går också att använda enbart fingrarna även om det kanske blir lite klumpigt. Det beror helt och hållet på dig själv hur duktigt du är på finlir. Men oavsett så kommer du att märka själv ganska omgående vilken metod som passar dig bäst. Lycka till med din diamond painting.